O NAS KMETIJA SLAVEC

Gospodar kmetije, Gregor Slavec, je prejemnik naziva “inovativni mladi kmet leta 2021”, kot prvi v Sloveniji pa je dobil celo evropsko nagrado za mlade kmete, saj so ga prepoznali kot “najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij”. Ponosni smo na ti dve zveneči nagradi!

Naziv “inovativni mladi kmet leta 2021” smo prejeli v Sloveniji, kot prva slovenska kmetija pa smo dobili evropsko nagrado za mlade kmete in sicer za “najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij”.

Nagrade so sicer fine, a niso naš cilj. Naš cilj je razvoj podeželja, večja povezanost in prepoznavnost lokalnih kmetov na trgu ter zadovoljne stranke.

KAJ VSE NAJDETE PRI NAS

Smo srednje velika kmetija na severnem robu Ilirskobistriške občine v naselju Knežak. Usmerjeni smo v rejo tradicionalnih in avtohtonih slovenskih živali ter jagodičevja in smo zelo veseli vseh, ki pridejo k nam tudi na izlet.

Na kmetiji redimo slovenske srnaste koze za mleko in drežniške koze, saj čutimo poslanstvo, da ohranimo edino slovensko avtohtono kozo. Tako vam od aprila pa  vse do novembra nudimo vsakodnevno sveže kozje mleko in mlečne izdelke.

Poleg koz redimo še 10 odraslih krav cikastega goveda in plemenskega bika. Zato imamo občasno na voljo sveže ekološko goveje meso in teletino.

Da ohranjamo tradicijo mešanih kmetij, redimo tudi kokoši; štajerske kokoši. Pasejo se po naših pašnikih v družbi preostalih živali in nam dnevno dajejo jajčka iz dobesedno pašne reje.

In, ja, če ima kmetija koze, je skoraj logično, da ima tudi osle. Seveda jih imamo! Štiri dalmatinske osličke, ki so ujahani in zelo lepo vodljivi. Tako vam poleti omogočimo ježo osličkov in krajše trekinge v njihovi družbi.

Vso potrebno krmo za živali pridelamo sami, zato vam lahko zagotovimo: naše živali jedo le naravno in domače!

Vsako poletje tudi veliko časa preživimo v malinjaku, ki je eden večjih v tem delu naše prelepe dežele, kjer skrbimo za nasad 660. sadik malin.

Z ljubeznijo jih ročno obiramo in od maja do oktobra vam ponudimo dnevno sveže obrane. Res so slastne, sploh ker ne uporabljamo nobenih škropiv.

Da pa maline kar se da dobro obrodijo, potrebujejo dobre opraševalce. In to vlogo prevzamejo naše čebelice, avtohtone kranjske sivke, ki prebivajo v 30. panjih.

Pridne delovne čebelice nam vsako leto naberejo tudi obilo medu, ki ga brez gretja natočimo v kozarce in ponudimo obiskovalcem kmetije.

Naši pridelki in izdelki so pridelani po načelu, ki je danes najpomembnejše: “od njive do mize”, kar pomeni, da celo verigo proizvodnje izvajamo sami.

Lepo vabljeni, da nas obiščete, saj na naši kmetiji, vsak veselje do živali odkrije.

PIŠITE NAM