Več se dotikajmo! A ne telefonov, pač pa – živali!

Kmetija Slavec se ponaša s posebnim nazivom, na katerega smo zelo ponosni. Smo namreč Ark središče, katerega bistvo je ohranjanje slovenskih avtohtonih pasem živali. Kaj to pomeni za nas? Da z nami živijo avtohtone, imamo pa tudi slovenske tradicionalne pasme živali.

Jih poznate? Veste, katere so “naše”, slovenske pasme živali? Lahko naštejete vsaj tri?

Bomo pomagali, ni problema. Torej – na naših pašnikih in naši kmetiji najdete od avtohotnih pasem drežniške koze, bovške ovce in cikasto govedo. Poleg teh pa so z nami še tradicionalne slovenske srnaste koze. Seveda so slovenska avtohtona pasma živali – ki jo gojimo tudi na naši kmetiji – tudi kranjske sivke; o čebelah govorimo, seveda. Zelo veliko živalskih glav in repov naše kmetije pa štejejo tudi kokoške – prav tako avtohtone slovenske – štajerske kokoške, ki dajejo zelo kakovostna jajca.

To pa niso vse živali, ki jih najdete pri nas. No, pozabimo na pajke, komarje, pa tudi na zveri, ki so – na žalost – kar pogost obiskovalec naših pašnikov.

Pri nas so doma tudi oslički! Zelo prijazni, družabni in željni vaše družbe!

Najraje so, če jih odpeljete na sprehod in jih pred tem še pokrtačite! V zahvalo bodo nesli vaš nahrbtnik (z okrepčilom), ali pa kar vas! Oslički so namreč ujahani in vas bodo z veseljem spremljali na treking.

Naš cilj je – živeti in pustiti živeti; torej v simbiozi z naravo in živalmi. In tega bi srčno radi naučili vse – tako stare kot mlade – ki pridejo k nam.

Zato so na naši kmetiji dotiki ne le dovoljeni, ampak zaželeni!

Ne le dotiki med ljudmi, tudi dotiki z živalmi. Pridite in nahranite naše kokoške, koze in ovce ter krave, pobožajte kužka in pokrtačite oslička! Lahko vam pomagamo koze tudi molzti, pobrati kokošja jajca, kdor pa ima res močno željo po najtrdnejši vezi z živalmi, pa lahko očisti tudi gnoj!

Šalimo se … A resnično vam omogočamo pristen in neposreden stik z živalmi. Dotikajmo se jih! To je izjemno blagodejno. Pridite in poizkusite!

Dotikanja čebel vam ne bi priporočali, lahko pa preživite nekaj časa v našem čebelnjaku! Apiterapija je ena najbolj sproščujočih terapij. Veselimo se vašega obiska, naše živali pa še bolj!