Gregor Slavec – inovativni mladi kmet in prejemnik evropske nagrade za mlade kmete

Kot vsako leto je v Sloveniji tudi leta 2021 potekal izbor, ki ga skupaj pripravljata Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza podeželske mladine Slovenije; gre za izbor “inovativni mladi kmet”.

Dobitnik naziva za omenjeno leto je postal Gregor Slavec, ki – tako se zdi – ne kmetuje le z rokami; pri njem je – čeprav mora tudi z rokami presneto veliko delati – na prvem mestu srce. To je namreč nekaj, kar najraje dela in to boste tisti trenutek, ko ga boste spoznali, dojeli tudi sami. Le ljubezen do narave in kmetovanja namreč lahko iz človeka potegne toliko ur tako zahtevnega dela.
Gregorjev pogled pa ni usmerjen le v “zdaj”, ampak tudi naprej – želi si namreč, da mladi podeželja ne bi zapuščali, ampak bi – čeprav gre z nehvaležno kraško območje – tukaj ostajali. In uživali. Kot uživa Gregor z družino.

Mogoče je prav to srčno komponento pri Gregorju prepoznala tudi Evropa. Evropski parlament je namreč že leta 2012 začel mladim kmetom, ki so so razvili inovativne tehnologije oziroma na svoje kmetije vpeljali trajnostne inovacije, začel podeljevati nagrade. Uganite, kdo je prejemnik nagrade za leto 2021? Tako je! Gregor s Kmetije Slavec!

V močni konkurenci mladih kmetov iz številnih evropskih držav je Gregor navdušil komisijo s svojo predstavitvijo in svojim delom in dobil Evropsko nagrado za mlade kmete za najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij. Gregor je v zahvali povedal le, da so nagrade sicer nekaj, kar je fino prejeti, a da bi bila zanj najboljša in največja nagrada, če bi še več mladih prevzelo kmetije in jih vodilo.